Goji – zázračné bobule z Číny

Ano, jde o rostlinu kustovnici čínskou (Lycium chinanse). Anglicky Goji Berry. Zkrátka goji. Tak se říká i jejím plodům, které již mnoho let koupíme i u nás. Nejznámější jsou asi plody sušené, ale v obchodech nabízí také v kapslích, ve formě prášku, sirupu, džusu nebo tinktury. Každý si může vybrat podle své chuti. Ti z nás, kteří rádi a dobře zahradničí, si ho mohou vypěstovat a mít ho v nejlepším stavu – čerstvě utržené.čerstvé bobule goji

Ovoce nesmrtelnosti
Původním domovem kustovnice je Čína, Himaláje a Blízký východ. Je rostlinou, která je po dlouhá staletí používaná v tradiční čínské medicíně i jako oblíbené ovoce. Říká se o ní, že při každodenní konzumaci lidem „zařídí“ nesmrtelnost. Využívá se plodů, listů, kůry i kořene. Listy mají jemné mátové aroma. Jsou výborným ochucovadlem zeleného čaje. V kuchyni se může přidávat jeho šťáva do polévek, k masu, k vařené zelenině, do dezertů. Dá se dobře „kombinovat“ i s jinými ovocnými šťávami. Dále se jí plody kustovnice jako sušené ovoce. Doporučuje se hrstka denně, což je asi 30 kousků (nebo lžíce ráno a lžíce večer. Také v sušeném stavu ho samozřejmě můžeme přidat do různých pokrmů dle vlastní chuti!

Je plné zdraví
Ale proč ho vlastně jíst? Protože obsahuje opravdu hodně zdraví prospěšných látek!

  • vitamínyA, B1, B2, B3, B6, C, E, (vitamínu C má dokonce 5 x více než pomeranče)
  • minerály(vápník, železo, zinek, fosfor, selen a další) a stopové prvky
  • aminokyseliny(včetně osmi esenciálních), mastné kyseliny (například omega 3 a 6)
  • stopové prvkyposilující mozek, antioxidanty chránící před volnými radikály, polysacharidy po lepší imunitní systém, protizánětlivé látky

sušená kustovnice a obilné vločky
Na zahradě
Rostlina dorůstá do výšky 1 až 2,5 metru a šířky až 3 metry, potřebuje tedy dost místa. Stanoviště vybereme slunné! Jinak je skromná. Ovšem musíme počítat s tím, že plodnosti dosahuje až třetím rokem. Vyhovují jí chudší propustné zásaditější půdy. V dusíkatých špatně plodí. U nás je mrazuvzdorná. Kvete drobnými fialovými květy v druhé půlce léta a na podzim (až do listopadu) dozrávají oranžově červené asi 1 až 2 cm velké podlouhlé bobule. Pro dobrou úrodu je důležitý správně provedený řez. Pěstování je tedy spíše pro zkušenější zahradníky!